loading spinner
24208
Online Program

Adventures Online: The Best of Buenos Aires

Discover the city of Buenos Aires during an online learning adventure live from Argentina! Talk with local experts as you enjoy virtual field trips, insightful lectures and more.
Rating (4.92)
Program No. 24208RJ
Length
4 days
Starts at
399
Online Program

Adventures Online: The Best of Buenos Aires

Discover the city of Buenos Aires during an online learning adventure live from Argentina! Talk with local experts as you enjoy virtual field trips, insightful lectures and more.
Length
4 days
Starts at
399
Program No. 24208 RJ
No Dates
There are no dates available.
Enter your email address and we will contact you as soon as dates are available.
example@gmail.com

Notify me

At a Glance

Buenos Aires is a rare find — as a historic city that maintains its aristocratic charm while having a finger on the pulse of modern culture and a diverse demographic, it’s no wonder that many consider this Argentinian capital to be the “Paris of South America.” Experience the very best of Buenos Aires during a live, online learning adventure that introduces you to the city’s finest neighborhoods, its vibrant history, and its colorful art scene. Take in a live tango performance, enjoy a virtual walk along cobblestone streets to admire landmarks like the Government Palace and Colon Opera House and learn about the legacy of Eva Peron. In addition to online field trips, your experts will share their knowledge during fascinating lectures and presentations on the city’s history, from its independence from Spain to the emergence of diverse neighborhoods that have influenced the modern culture of Buenos Aires. Bond with your fellow Road Scholars as you learn about the tango, discuss Argentinian art and delight in the wonders of this South American city.

Best of all, you’ll…

  • Take a virtual field trip to a milonga, or tango ballroom, to learn about this exciting Argentinian dance and watch a performance by local dancers.
  • Get a first-hand look at street art in Buenos Aires during a virtual field trip that shows you the works of Benito Quinquela Martin, as well as examples of street art in various parts of the city.
  • Experience the culture of Buenos Aires as you join your expert for virtual walks through some of the city’s most fascinating neighborhoods including Plaza de Mayo and La Boca, and discover landmarks including the Colon Opera House, Recoleta Cemetery and more.

General Notes

You’ll enjoy 2-3 hours of daily instruction, discussion and/or field trips, which includes sufficient breaks throughout the program. This online program is through Zoom, an easy-to-use web video service that includes closed captioning. All you need is an Internet connection and your computer. We’ll provide a how-to guide to make sure you’ll have a hassle-free experience. This session is offered live only and will not be available on demand. Please review the daily itinerary for start and end times to ensure you won’t miss a minute of this live experience. All times are listed in the EASTERN time zone. If you live in a different time zone, please adjust your schedule accordingly.
Visit the Road Scholar Bookshop
You can find many of the books we recommend at the Road Scholar store on bookshop.org, a website that supports local bookstores.
Buenos Aires: 400 Years
by Stanley R. Ross, Thomas F. McGann
Buenos Aires: 400 Years attests to the long, diverse, and fascinating life of this urban mass of some six hundred square miles and eleven million inhabitants, which began as a tiny palisaded outpost on the remote fringe of the Spanish Empire. That colonial past is skillfully described here, but so too is the future of Buenos Aires. Each essay reveals much about the sociological and economic life of the city and the dynamic history of its people.
Buenos Aires: The Biography of a City
by James Gardner
In Buenos Aires, Art and culture critic James Gardner offers a colorful biography of the "Paris of the South," from its origins and time as a colonial city, through its Golden age, the rise of Peron, and the Falklands War, to the present day. With entertaining asides about art, architecture, literature, food and dance, as well as local customs and colorful personalities, this is a rich and unique historical narrative of Buenos Aires.
On Argentina
by Jorge Luis Borges
English Version. Jorge Luis Borges wrote about Argentina as only someone passionate about his homeland can. On Argentina reveals the many facets of his passion in essays, poems, and stories through which he sought to bring Argentina forward on the world stage, and to do for Buenos Aires what James Joyce did for Dublin.
Art Nouveau in Buenos Aires: A Love Story
by Anat Meidan
Buenos Aries boasts a number of impressive buildings in a range of architectural styles. But when Anat Meidan, an art collector with a passion for La Belle Époque, moved to the city, she was delighted to discover how much of the city’s Art Nouveau architecture from the early 20th century had survived. The author set about researching these extraordinary buildings as well as the people who designed and built them.
Santa Evita (Saint Evita)
by Tomas Eloy Martinez
English version. A novel about the death of Eva Peron. Faced with losing her, her husband decided to make her immortal by having her preserved and put on display as Saint Evita. Hidden, hijacked, replicated, buried and resurrected, her body became a focus for mystical adoration as well as for carnal love.
Buenos Aires: A Cultural History (Cultural Histories Series)
by Jason Wilson
Jason Wilson explores this contradictory and culturally rich city by tracing its development from remote ranching settlement to modern metropolis. Taking landmarks, both well-known and hidden, as starting points for a journey of discovery, he looks at the events, people and writing that have shaped modern Buenos Aires and its cultural life.
Print All
Map details are not available for this location.
View Map
Expand All
4 days
DAY
1
Welcome, Orientation, Intro. to Buenos Aires, Plaza de Mayo
From the comfort of your own home.

Activity note: All times noted are Eastern Time. Today’s session will begin at 1:45 p.m. and end at 5:00 p.m.

Afternoon: 1:45 p.m. Welcome and Orientation (15 minutes). Our Group Leader will greet everyone and provide an overview of the program and today’s schedule including Zoom protocol. 2:00 p.m. Introductions (30 minutes). We will say hello to one another and share our interests and expectations. 2:30 p.m. Introduction to Buenos Aires (10 minutes). We will see images of the city with general information about its location, population, language, and neighborhoods. 2:40 p.m. Lecture (40 minutes). A local expert will tell us about the origins of this complex multi-national, multi-cultural city at the mouth of the Río de la Plata that was founded twice. Buenos Aires remained a backwater for decades due to Spanish trading policies when it was ruled by the Viceroyalty of Peru, but it had the unforeseen benefit of developing independently and eventually became so prosperous that it was designated the capital of its own viceroyalty. This success did not go unnoticed and the British tried to invade on two occasions. All these factors led to a desire for independence. We will examine the causes and effects. 3:20 p.m. Break (10 minutes). 3:30 p.m. Virtual field trip (45 minutes). We will set out on a virtual exploration through the Plaza de Mayo and surroundings to learn more about the birth of a city and the heart of the nation. We will see where the city was founded and learn how it grew through the times. Highlights will include the Government Palace or Pink House that used to be the fort; the Old Town hall where the revolution was born; the present Town Hall; the Metropolitan Cathedral; and the emblematic “sweet water sea” as the Spaniards called the Río de la Plata. 4:15 p.m. Interactive Q&A (15 minutes). 4:30 p.m. Quiz game (20 minutes). We’ll see how much we’ve learned so far. 4:50 p.m. Wrap-up and notes for tomorrow (10 minutes). 5:00 p.m. Today’s session will end.

DAY
2
Belle Epoque, San Telmo, La Boca, Contemporary Buenos Aires
From the comfort of your own home.

Activity note: All times noted are Eastern Time. Today’s session will begin at 2:00 p.m. and end at 5:00 p.m.

Afternoon: 2:00 p.m. Review of the day (10 minutes) with our Group Leader. 2:10 p.m. Lecture (40 minutes). Buenos Aires was the capital of a wealthy country thanks to agro-exporting. But disaster struck in successive Yellow Fever outbreaks that reduced the population by about a third over a period of years including the worst in 1871. We will learn how porteños — local residents — coped and how the city recovered and grew with European immigration. We’ll hear how these “new” Argentinians blended with the distinctive porteño culture. As a result the city came to be known as the “the Paris of South America” for its architecture during the Belle Époque. 2:50 p.m. Virtual field trip (40 minutes). We will “walk” along the cobblestone streets of San Telmo, the city’s oldest barrio. It is a vivid example of the evolution and diversity of architecture in Buenos Aires with centuries-old houses, mansions that became tenement rooming houses, and modern buildings built in different decades. We will see some emblematic places that will help us understand daily life in the 18th century such as the old farm market, shops, and family houses. Last, but not least, we will learn why San Telmo is known as the birthplace of the tango. 3:30 p.m. Break (10 minutes). 3:40 p.m. Field trip (40 minutes). La Boca is a vibrant, colorful neighborhood at the extreme southeast of the city. We will “visit” this settlement that became the home of Italian immigrants when they first arrived. We will see how past and present coexist and learn how the local passion for soccer resulted in one of the most important stadiums in Argentina. We’ll also examine Caminito, a virtual open museum street where artists have created a colorful ambience. 4:20 p.m. Interactive Q&A (15 minutes). 4:35 p.m. Quiz game (15 minutes). We’ll see how much we’ve learned so far. 4:50 p.m. Wrap-up and notes for tomorrow (10 minutes). 5:00 p.m. Today’s session will end.

DAY
3
Modern Buenos Aires, Recoleta, Eva Peron, Puerto Madero
From the comfort of your own home.

Activity note: All times noted are Eastern Time. Today’s session will begin at 2:00 p.m. and end at 5:00 p.m.

Afternoon: 2:00 p.m. Review of the day (10 minutes) with our Group Leader. 2:10 p.m. Lecture (20 minutes). The first democratic elections in 1916 opened the door to an active, complex 20th century. We will learn how hectic times in politics, economy, and society were reflected in eclectic styles. 2:30 p.m. Virtual field trip (30 minutes). We will explore the most stylish part of the city that became known as the “Paris of South America.” We’ll see French-style boulevards, mansions, parks designed by French-Argentine landscape architect Charles Thays, and the Teatro Colon — one of the world’s most important opera houses. The Recoleta Cemetery is filled with art works memorializing historic figures. Trendy Palermo is currently the place for young families. 3:00 p.m. Break (10 minutes). 3:10 p.m. Lecture (40 minutes). María Eva Duarte Perón — known as Evita — was an actress who became the wife of Juan Perón and the First Lady of Argentina when he was elected President. She was powerful and controversial but beloved by poor people for her dedication to improving their lives. She was only 33 when she died of cancer. We will learn what made her loved by many, hated by others, and still evocative today. 3:50 p.m. Discussion (20 minutes). We will talk about Evita and the extremes of emotion she awakened. 4:20 p.m. Virtual field trip (20 minutes). Puerto Madero is where new and old in Buenos Aires converge. We will see the docks where ships came at the end of the 19th century. Long abandoned, they have been saved and remade. Today, Puerto Madero is the nexus of the city’s deluxe and state-of-the-art facilities: from homes and offices to luxury hotels, high end restaurants, skyscrapers, theaters, and universities. 4:40 p.m. Interactive Q&A (15 minutes). 4:55 p.m. Wrap-up and notes for tomorrow (5 minutes). 5:00 p.m. Today’s session will end.

DAY
4
Latin American Artists, Urban Art, Local Culture & Tango
From the comfort of your own home.

Activity note: All times noted are Eastern Time. Today’s session will begin at 2:00 p.m. and end at 5:00 p.m.

Afternoon: 2:00 p.m. Review of the day (15 minutes) with our Group Leader. 2:15 p.m. Lecture (20 minutes). We will learn how the visual arts adapted and evolved over generations in this city that has been the welcoming home of Latin American art and artists. We will focus on two of the most renowned local contemporary painters, Benito Quinquela Martin and Antonio Berni, and their highly personal portraits of the city and its society. 2:35 p.m. Virtual field trip (15 minutes). We will see the work of one of the best-known painters in Argentina, Benito Quinquela Martin, in the La Boca neighborhood. He once said, “Color has no limits” and showed it. We will also see some of the exceptional expressions in other parts of the city. 2:50 p.m. Lecture (15 minutes). How have immigrants from different nations enriched Buenos Aires? We will focus on Spanish, Italian, and French influences in cuisine and culture as well as Buenos Aires in relation to the rest of Argentina. What does it really mean to be a “porteño”? 3:05 p.m. Interview (15 minutes). We will “meet” a porteño and ask all the question we want. 3:20 p.m. Lecture (20 minutes). We will examine the origins of tango. We’ll learn how tango traveled from brothels to become the most popular and characteristic dance and music of the city. We will also absorb the nostalgic chords and sensual movement of it dances that are a language unto itself. 3:40 p.m. Virtual field trip (30 minutes). We will “visit” a milonga, a typical tango ballroom in Buenos Aires. We will see some of the very local performances and note how different they are from the American Tango. We’ll also have an opportunity to learn some tango steps. 4:10 p.m. Break (10 minutes). 4:20 p.m. Interactive Q&A (15 minutes). 4:35 p.m. Recap of what we’ve learned (15 minutes). 4:50 p.m. Wrap-up and farewells (10 minutes). 5:00 p.m. This concludes our program.






Your Well-Being is Our #1 Priority

We’re committed to making your experience as safe and enjoyable as possible.

See Our Safety Roadmap
Enroll With Confidence
Important registration tip:
If you want to attend the live lecture, please do not wait until the last minute to enroll.
If you enroll after a lecture is complete, we’ll send you a recording of the event.